Matbalans av Christina Sundequist

Livet runt klimakteriet kan vara oerhört tufft för många kvinnor, och många symptom kanske man inte ens förknippar med klimakteriet (eller förklimakteriet). Jag försöker läsa och lära mig så mycket jag bara kan om ämnet och jag tycker att det är både intressant och lite skrämmande och ledsam läsning. Intressant för att kroppen har så oerhört många olika funktioner på gång som jobbar i oss hela tiden och att det är oerhört intressant att läsa och lära sig om dessa processer. Men också skrämmande och ledsamt eftersom många kvinnor kan lida och må riktigt skit i flera år pga hormonernas karusell – utan att kanske ens förstå att det är just hormoner som är orsaken.

Många som blir sjukskrivna för utmattningssyndrom kanske egentligen skulle bli hjälpta av att ta hormoner? Detta diskuteras en del, men tyvärr saknas kunskap om detta i en alltför stor del av sjukvården.

I sin förra bok beskrev Christina Sundequist mer ingående om just hormoner och klimakteriet. I den här boken ligger fokus på livsstilen och vad man kan göra själv för att ta hand om sin kropp på bästa sätt under denna tid. Det är en väldigt noggrann genomgång om hur kroppen fungerar och hon presenterar fakta och forskning. Hon skriver om kroppsförändringar, olika kostvanor, ätbeteende, livsmedel och ger konkreta tips. Det finns även recept i slutet.

För mig har hälsa, kost och träning alltid varit ett stort intresse och jag vill alltid lära mig mer. Det här är egentligen något jag skulle vilja jobba med, om jag får drömma fritt. Jag gillade den här boken och kan varmt rekommendera både denna och hennes förra. Väldigt intressant, lärorik och positiv läsning. För mig finns det något tryggt i att veta att jag själv (till viss del) kan påverka mitt mående. Egentligen funkar den här boken precis lika bra för den som inte ens är i närheten av klimakteriet, men som vill lära sig mer om hälsa.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s