Happy food-böckerna av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt

Nu har jag läst alla fyra böcker i Happy Food-familjen, varav den senaste heter just ”Samlade recept och råd”. Fyra mycket intressanta, läsvärda och tänkvärda böcker om tarmhälsa och kopplingen mellan mat och lycka. Fakta och forskning blandas med recept, möten med människor från de s.k. blå zonerna, personliga reflektioner och handfasta råd.

De senaste åren har forskningen kring våra tarmbakterier verkligen exploderat. Det finns en tydlig koppling mellan vad vi äter och hur vi mår och i Australien har man t.o.m. använt just kopplingen mellan mat och lycka. Människor med depression har fått anpassad mat och mått bättre efter bara några månader, förenklat sagt.

Forskare har kunnat se vad de olika bakterierna bidrar med i tarmarna och de goda och onda bakterierna frodas beroende på vad vi stoppar i oss. Det där uttrycket ”du blir vad du äter” är visst mer sant än man tidigare förstått.

Alla böcker är skrivna med ett positivt och nyfiket språk. Inga pekpinnar eller skrämsel, bara uppmuntrande och vänligt. Och som sagt – många handfasta råd vad man kan göra själv.

Jag ska erkänna att jag inte testat recepten, men det får bli min utmaning i år att göra för de ser fantastiskt goda ut. Är man intresserad av mat och hälsa vill jag varmt rekommendera hela den här serien.

Tidigare böcker kan du läsa om här, här och här.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s