Femtionio fantastiska nobelpristagare – och tre riktigt usla av Arne Norlin

Det här var mycket intressant och lärorik läsning. Eftersom jag har som läsutmaning att läsa nobelpristagare tänkte jag att det också kan vara kul att lära sig mer om själva priset. I den här boken ligger fokus på priserna i fysik, kemi och medicin så ingen litteratur med andra ord.

En del av namnen känner jag till sedan innan medan många känns som nya bekantskaper. När det kommer till vetenskapen som ligger bakom priserna är den ibland svår att förstå, men det är ändå intressant läsning. Särskilt när det handlar om personen bakom. Och spelet! Icke att förglömma. Det finns en hel drama bakom flera av priserna. Forskare som tagit åt sig äran för någon annans upptäckt, som ”glömt” personer i tacktalet eller som påstår sig vara först när det inte varit så. Delade priser där pristagarna inte pratar med varandra. Ojojoj, så mycket drama som har pågått som inte syns på tv-bilderna.

Vi vet redan att många kvinnor har blivit förbisedda och överkörda, och det tas upp i boken. Så ledsen man blir att läsa om det.

Visste ni förresten att den allra första människan att någonsin ta emot ett Nobelpris var Wilhelm Rötgen? Han vägrade dessutom att ta patent för sin upptäckt eftersom han ville att det skulle komma till nytta för hela mänskligheten. Fler pristagare har resonerat på samma sätt och så var det den där forskaren som sa till sitt team att de skulle göra så men i hemlighet såg till att han fick in pengarna…

Vetenskap, fakta, personerna bakom, drama och foton – där har ni en sammanfattning av denna bok. Rekommenderas varmt om man vill veta lite mer om några av människorna bakom vår tids vetenskapliga stora upptäckter.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s