Ta ner solen av Sara Molin

Jag har läst alla Sara Molins böcker och har tyckt väldigt mycket om varenda en. Så även denna.

”Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus.

I heltäckande kläder och solhatt måste hon ta sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Människors blickar och viskande hade gjort dubbelt så ont om det inte var för hennes farmors ständiga omsorg, och omtanken från hennes vänner: Sebastian, Viktor och Mitra, som funnits där för henne i vått och torrt. Men efter en incident på deras studentdag lämnas Ella sängliggande med svåra smärtor och vännerna glider allt längre ifrån varandra.

När Ella till hösten påbörjar sin meteorologutbildning, ett sätt för henne att kunna få kontroll över sin tillvaro, tvingas hon för första gången stå på egna ben. Men när hemligheter från förr uppdagas flera år senare, inser hon att den omtanke hon så länge uppskattat hos sina vänner kanske inte har varit enbart av godo. Och vad var det egentligen som hände den där studentdagen?”

Jag är van vid att hon bjuder på rätt mycket humor, men i den här boken finns i stället en mer allvarsam ton. Men så är det också ett lite tyngre ämne som behandlas i boken. Huvudpersonen Ella tål inte solen och måste hela tiden planera kring hur den ska undvikas.

Vi möter Ella och hennes farmor och vänner i nedslag under nio års tid. Vi får följa deras vänskap, början på vännernas liv i vuxenvärlden, kärlek, sorger, familjeliv. Det händer mycket under dessa nio år.

Det är så lätt att missa människan bakom sjukdomen, att man sätter ett likhetstecken däremellan. Ella vill leva sitt liv på sitt sätt, självklart med stöd från sina närmaste, men inte att de glömmer att hon egentligen är precis som dem. Hon har drömmar, förhoppningar och mål att förverkliga. Hon vill bli accepterad som hon är, bli sedd bortom sjukdomen. Det är så himla fint skildrat i den här boken och jag berörs av Ellas historia.

Det är en både tankeväckande och informativ bok skildrat med värme och fina personporträtt. Jag tror att Ella är en karaktär som kommer att stanna kvar i tankarna länge.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s