Bokfemman vecka16

Veckans bokfemma kommer 2 dagar tidigare än vanligt eftersom jag flyttar på lördag och förmodligen inte hinner blogga och kanske inte ens har tillgång till dator på några dagar.

Veckans tema är ”knäppa” böcker. Nämn 5 böcker som du tyckte var de mest underliga, annorlunda, konstiga eller crazy du läst vad gäller antingen innehåll eller språkligt eller kanske både och. De behöver alltså inte vara dåliga, utan bara att de har fått dig att lyfta ögonbrynet i förvåning eller kanske dra på smilbanden i ren häpnad.

  1. Hoppsan, jag är död av Arto Paasilinna. Alla hans böcker verkar lite crazy! I den här boken dör huvudpersonen på första sidan och sedan följer man honom som död när han kollar hur hans änka reagerar, sin begravning osv. Knäppt men kul!
  2. Liftarens guide till Galaxen av Douglas Adams. Alla vet väl vad den här boken handlar om? Den är galet skön och konstig att läsa.
  3. Alla familjer är psykotiska av Douglas Coupland. Den här handlar om en familj där ingen är normal utan alla har något konstigt i bagaget. Mamman i familjen blev smittad med HIV av sin son när han blev skjuten av sin pappa. Kulan gick igenom sonen och in i mamman som fick HIV. Ena dottern är astronaut och har en missbildning eftersom mamman åt farliga mediciner under graviditeten. Den är riktigt, riktigt rolig men man häpnar över alla sjuka grejer i den. Den låter förmodligen helt knäpp, och det är den, men åh så rolig!
  4. Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut. Den utspelar sig i Dresden under 2:a världskriget med Billy Pilgrim som huvudperson. Han kan resa i tiden och boken pendlar mellan att skildra kriget och hans vistelse hos utomjordingar, som har kidnappat honom. Där får han lära sig om dödens och tidens hemligheter. En bok med verkligt djup, med man kan inte låta bli att fnissa åt vistelserna hos utomjordingarna. En stor antikrigsbok som fyller sitt syfte, men att lyckas skildra både WW2 och utomjordingar i en och samma bok – kan det bli annat än annorlunda?
  5. Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer. Jag läste den här boken för någon vecka sedan och blev fascinerad av upplägget och språket. Jag vill egentligen inte avslöja för mycket, för har ni inte läst den borde ni göra det. Språket och hur han leker med det och trotsar hur en bok ska se ut, det är häftigt. Den är klart annorlunda.

Ok, nu är det din tur! Vilka är de 5 mest annorlunda böcker som du har läst?

2 tankar på “Bokfemman vecka16

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s