Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Jag har läst allt av Kristin Emilsson och tycker väldigt mycket om hennes sätt att skriva. När jag såg att hon gett ut en julbok satte jag direkt upp den på läslistan.

Boken handlar om Julia Grahn som inte alls gillar julen, trots sitt namn. Förra årets jul blev en riktig katastrof efter hennes tomteincident som slutade på akuten. I år firar hon ensam och flyr till Gotland för att vara kattvakt. Men det har blivit ett missförstånd och hon tvingas dela huset med Petter, som också har tackat ja till att vara kattvakt. Hans exfru har tagit deras dotter till Gotland för att fira jul och han åker dit i hopp om en försoning. Julias och Petters första möte blir inte särskilt positivt och det blir inte direkt bättre. Men ute blåser storm, båtarna är inställda och de tvingas samsas om huset och enas om vapenvila.

Det här är en romantisk komedi full av dråpliga incidenter, missförstånd, kärlek och humor. Men det finns också ett djup i boken. Julia växer upp med en känsla av att vara misslyckad, att aldrig lyckas göra rätt. Något hon har fått höra under hela sin uppväxt och som har präglat henne starkt. Ett återkommande tema hos flera av karaktärerna är också att våga satsa. Våga göra det man vill och vara den man är.

I en del julböcker känns det som om juletiketten är påklistrad utan att det egentligen inte alls är så mycket jul. Så är det inte här. Här är julen väldigt närvarande. Allt ifrån Julias namn och smeknamn (Julgranen) till att den utspelar sig över jul med allt vad det innebär och att själva julafton har stort fokus. Vissa, som Julia, försöker ju dock fly den medan andra, som Petter, gör allt för att få vara med.

Det här en klassisk feelgood med julkänsla i massor. Passar perfekt för att ladda upp inför julen.

Annons

4 tankar på “Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

  1. Pingback: “Klassisk feelgood med julkänsla i massor” | KRISTIN EMILSSON

  2. Pingback: Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s