Min sista önskan av Caroline Säfstrand

Caroline Säfstrand är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag har läst och tyckt väldigt mycket om alla hennes böcker. Man vet vad man får när man plockar upp en av hennes böcker och man blir aldrig besviken. Det finns en äkthet och värme som genomsyrar både karaktärer och miljö. Det är alltid ren njutläsning från början till slut och den här boken var inget undantag.

”Stellas sommarplaner löser sig på ett överraskande sätt när någon anger i sitt testamente att hon och hennes son ska få bo två veckor i en stuga på den idylliska ön Ven. Men det framgår inte varför eller vems testamentet är. Det visar sig snart att fler fått samma meddelande: Nyskilde Ossian som behöver hitta nya mål i livet och konstnären Monika som flydde utomlands för många år sedan. Samtidigt hjälper öbon Bea sin vän Klas med hans mammas dödsbo. Bland sakerna hittar de nerskrivna önskningar, sådant mamman i hemlighet velat uppleva, och för varje fynd kommer de ett steg närmare avslöjandet som dramatiskt kommer att förändra livet för flera personer. Det blir en annorlunda sommar på Ven.”

Det här är den andra fristående delen i serien Hemligheternas ö, och ön är i det här fallet Ven. Även om den klassas som fristående tycker jag nog ändå att man ska börja med första delen för att känna till både flera av karaktärerna men också de härliga miljöbeskrivningarna och själva upplägget.

I alla Carolines böcker har hemligheter och dess konsekvenser ett stort fokus och i den här serien avslöjas redan i titeln att det är så. Tydligen bär vi människor på tretton hemligheter, varav fem är så hemliga att vi aldrig avslöjar dem för någon. En väldigt intressant tanke som den här bokens handling spinner runt omkring. Vad väljer vi att avslöja för familj och vänner och vad väljer vi att behålla? Tre av karaktärerna blir bjudna på en vistelse på Ven av en okänd givare. Varför har just de tre fått vistelsen och vad har de för gemensam nämnare?

Boken bjöd på både intressant och tankeväckande läsning men också en dos spänning då jag som läsare verkligen ville veta vad dessa tre hade gemensamt. En väldigt fin läsupplevelse med starka livsöden, drömmar och vänskap. Läs!

Kommentera gärna!