Atlantis hemlighet av David Gibbins

David Gibbins är marinarkeolog och en väldigt respekterad sådan. I Atlantis hemlighet har han försökt använda sig av sina egna kunskaper i kombination med lite action.

Myten om Atlantis har intresserat och fascinerat människor länge. I Nineveöknen, i närheten av pyramiderna, trampar en kamel igenom taket till en gravkammare. I graven finner man att mumiens svepning består av pergament med skrift. Ur skriften får man fram ordet Atlantis. Nästan samtidigt finner man i havet utanför Kretas kust en guldskiva med tecken och budskap som man lyckas tolka. Dessa två fynd tillsammans leder arkeologerna till Atlantis hemlighet.

Jag är själv intresserad av legenden om Atlantis och skrev tom ett specialarbete på gymnasiet om det. Därför blev jag väldigt intresserad av den här boken när jag fick den i handen. Jag har väntat ända till jullovet med att läsa den eftersom jag verkligen ville sträckläsa den. Och för att verkligen kunna njuta av den i lugn och ro.

Men, men, det blev tyvärr en besvikelse. Boken är helt ok, men jag kan störa mig på att alla arkeologer hela tiden rapar upp fakta till varandra. Fakta som de alla redan känner till och kan. Det blir lite fånigt när författaren försöker maskera dessa samtal med att de inblandade blir så exalterade att de måste rabbla upp allt de vet trots att de vet att alla omkrng redan vet allt. och så är det hela boken igenom. Det blir lite tröttsamt och irriterande till slut.

Självklart är själva idén intressant och det är spännande att följa dem på resan mot Atlantis och det är klart att det de upplever är alla arkeologers dröm. Men ändå. Det blir inte bra. Det är lite för mycket action över det hela och väldigt mycket tekniska prylar som jag inte orkar ta in. Lite James Bond kan man säga och det är ingen favorit. Nja, jag hade förväntat mig mer helt enkelt.

9 tankar på “Atlantis hemlighet av David Gibbins

  1. Jag tyckte inte heller att Atlantis hemlighet var någon höjdare (och det blir ju lite jobbigt när de står och rabblar fakta till varandra, men det gör det ju i CSI hela tiden också, annars hade tittarna/läsarna inte hängt med). Gibbins andra bok Heligt guld var mycket bättre.

  2. Martina – Ja, jag har läst om heligt guld någonstans och att den skulle bara bättre. Kanske ska testa den också? Själva handlingen i sig är ju bra och intressant så kanske ska man ge Gibbins en chans till. 🙂

  3. Den här boken gillade inte jag heller. Jag tappade orken redan vid sidan 50-60.
    Synd, för arkeologi är ju spännande. Men det här var bara för taffligt.

  4. Håller med i allt du skriver. Det är inte så att du vill el kan dela med dig av ditt specialarbete, det vore jätteintressant”

  5. Baksidetexten får ju boken att verka riktigt bra, men det här är andra recenssionen där den inte alls låter mycket att hurra för. Annars hade jag nog läst den.

    • Jag vet, tyvärr är det så. Jag var så extremt sugen på den här boken pga ämnet och blev så fruktansvärt besviken. Det är synd, för Atlantis är en sådan intressant grej som lockar till läsning.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s