Bokfemman vecka 6

Den här veckans Bokfemma är återigen inspirerad från filmens värld, eller rättare sagt tv:ns värld. Just nu följer jag nog bara en enda serie på tv och det är Brothers and Sisters på kanal 5. Alla andra serier är just nu i väntan på en ny säsong. Det fick mig att fundera över det här med bokserier. Det finns ju en hel del sådana och de påminner just om tv-serier. Man lär känna karaktärerna och miljön och de blir nästan som ens vänner. Vänner man vill träffa om och om igen. Så fort en ny bok i serien kommer ut vill man läsa den för att få veta vad som har hänt med ens vänner.

Temat för Bokfemman kommer alltså vara serier den här veckan. Som vanligt får ni tolka fritt som ni vill och känner. Själv inser jag att jag inte läser/har läst så många serier. Eller är det bara minnet som är dåligt? Jag läste fler serier när jag var yngre. Vad beror det på? Är det så att just barn-/ungdomsböcker oftare är serier eller har jag helt enkelt inte fastnat för någon serie i vuxen ålder? Jag kanske är mer kräsen nu? Men det finns en del serier som direkt kommer upp i tankarna när jag tänker på ordet bokserier.

Veckans tema för Bokfemman är serier. Nämn din topp 5 av serier.

 • Harry Potter av J.K. Rowling. Det känns så himla typiskt att så fort jag tänkte efter vilka serier jag gillat bäst, då var det en massa barn-/ungdomsböcker som dök upp. Men, men, Harry Potter hade fått vara med i vilket fall. För den är faktiskt enormt bra och så väldans saknad. Harry och hans vänner känns definitivt som mina vänner också. Efter 7 böcker känns det som om man känner dem rätt väl.

 • Gömda osv av Liza Marklund/Mia Eriksson. Det kanske egentligen inte kan klassas som en serie, men det är ju fri tolkning som gäller för Bokfemman så jag bestämmer mig helt enkelt för att ha med den här. Jag har läst alla delarna eftersom det kändes som ett måste att få veta hur det gick för Mia och hennes familj. De fastnade verkligen i tankarna hos mig och det hade varit en omöjlighet att inte läsa alla delarna.

 • Systrar i jeans av Ann Brashares. Jag älskar verkligen den här serien. Vänskapen är så stark mellan tjejerna och samtidigt är allt annat väldigt vanligt och normalt. Det är skönt med såna böcker, som kan skildra vardagen på något vis och som inte är så överdrivna som en del berättelser kan vara. Det är så här livet är liksom.

 • Pysen-böckerna av Marie-Louise Rudolfsson. Så fort jag tänker på serier så tänker jag på den här. Jag älskade Pysen och allt som hände honom (han är en häst för er som inte vet). Jag läste hela serien minst en miljon gånger och det var som att läsa för första gången ändå. Åh vad jag kan sakna den känslan och den totala inlevelsen man hade i böckerna då.

 • Skumtimmen av Johan Theorin. Ja, jag vet. Nu fuskar jag. Det här är ju del ett och de andra tre delarna har inte ens kommit ut än. Men jag vill ha med den för det var första gången på länge som jag kände att jag gärna skulle vilja följa en serie. Jag vill träffa Gerloff igen och jag vill leva mig in i Ölands miljö. Det här är en serie som jag kommer att följa och det är första gången jag läser något som liknar en deckare och vill läsa mer. Det är ett bra betyg för att komma från mig så den har en självklar plats på listan.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av bokserier?

53 tankar på “Bokfemman vecka 6

 1. Aha, hade ingen aning om att Theorin skulle skriva fler delar i serien. Läste Skumtimmen som följetong i morgontidningen i somras, gillade den, så jag ser fram emot fler böcker av honom. Och ja, just det. Min lista är (nästan) klar nu!

 2. Nu när du nämner Systrar i jeans som en av dom bästa serierna kanske jag ska ta och göra ett försök och lyssna på den ändå. Började, men bytte…tokigt 🙂

  Utvandrarsviten är min absoluta favorit! Och nu lyssnar jag på femte boken om Saltön av Viveca Lärn *mysig*

  Ha en bra dag! 🙂

 3. Hmmm.
  Jag kunde inte komma på några serier jag verkligen gillade. Det var roligare att lista serier som jag läst trots att jag inte tyckt så himla mycket om dem.

 4. Sisådär ja, nu är min klar. Och det var så roligt att jag var tvungen att frångå mina principer och blogga på arbetstid.

 5. Fick fundera ordentligt innan jag lyckades välja ut (bara) fem och tillslut föll valet på riktigt bra deckarserier … Fast jag skulle ju kunnat radda upp ytterligare ca 50 bra serier i olika genrer … 😉

  P.S. Håller fullständigt med ”evans” inlägg ovan … D.S.

 6. Åter igen ett intressant tema! Skumtimmen har jag hört mycket gott om. Vad roligt att det kommer fler böcker av Theorin!

 7. Nu är jag också klar med min lista! Angående din fundering så tror jag att det är vanligare med serier bland barn- och ungdomsböcker; jag får i alla fall det intrycket.

 8. Och nu har jag till sist fått ihop en Bokfemma i rätt vecka. Bara böcker jag läste som barn, nästan bara barnböcker. Det finns ju långserier för vuxna också men de betraktas nog allmänt som så mycket skräp att man inte vill kännas vid dem.

 9. Jag skäms för att säga att jag inte har läst en enda Harry Potter… Dags att ta tag i det snart… Här kommer min lista!

 10. Det är så roligt att så många deltar. Ska bli ett nöje att läsa igenom alla bidrag i helgem 🙂 Malin föresten, är Harry Potter de bästa fantasyböckerna, tycker du? Måste förkovra mig lite inom fantasyvärlden. Anne Rice var det någon som nämnde i sin lista också, hrmm…

 11. Det här va inspirerande!
  Mycket spännande att gå in å kolla vad ni andra listat för serier. Min Lista är väl inte så imponerande, men så har jag inte läst så mycket dom sista åren heller. Men det går det ju att ändra på nu, när barna är fullt läskunninga själva s.a.s…
  ;0)

 12. Jösses vad mycket bokserier jag kom ihåg när jag kollade igenom allas listor. Har alltså läst en hel del serier i mina dar! Och vissa fanns det riktigt många delar i också tror jag. Många många bokstäver, ord och meningar har passerat ögonen och in i hjärnan med andra ord.

  Jätteroligt tema vecka 6, Malin. Tack för det!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s