Hört på bibblan

Förra gången jag var på bibblan satte jag mig en stund och läste lite tidningar också. Från där jag satt gick det liksom inte att undgå att höra vad bibliotekarierna pratade om. Den ena bibliotekarien pratade om att det var ett väldigt tryck på Carin Gerhardsens böcker nu. De var ständigt reserverade och utlånade. Den andra bibliotekarien berättade då att häromdagen när en tjej kom för att hämta sitt reserverade ex fanns det inte där. Någon annan hade helt enkelt tagit boken. Om denna någon hade lånat boken eller helt enkelt snott den visste de däremot inte.

Och då började jag fundera lite. Jag reserverar en himlans massa böcker, för det verkar alltid vara så att just de böcker jag vill ha redan är utlånade.Jag vet inte hur andra bibliotek gör, men på mitt har de en hylla där de reserverade böckerna ställs och så får man själv gå och leta upp boken, efter ett löpnummer som man har fått via mail. Själv glömmer jag alltid det där förbaskade numret så jag får helt enkelt skumma igenom alla titlar för att hitta just min bok. Jag har alltid trott att en reserverad bok är just reserverad, att om jag skulle ta någon annans reserverade bok skulle utlåningsdatorn säga ifrån och inte tillåta att jag lånade den. Men så kanske det inte är?

För grejen är att varje gång jag står där vid hyllan och letar efter just mina böcker, ja då ser jag ju en massa andra intressanta böcker. Kanske t.o.m. sådana som jag står i kö för, men kanske är nummer 9 i kön eller så. Och om man är lite oärlig skulle man ju helt enkelt bara kunna ta de böcker man vill ha därifrån? Oftast är det ju just de mest populära eller nyaste böckerna som står i den hyllan.

Hur som helst skulle jag aldrig kunna med att ta någon annans reserverade bok. Och om någon skulle få för sig att ta någon av mina skulle jag bli skitsur. Fy vad dålig stil!

Och på tal om Carin Gerharssen har jag aldrig läst någon av hennes böcker, men det kanske man skulle göra?

6 tankar på “Hört på bibblan

 1. Jag kan inte säga hur det är i alla bibliotekssystem men i ett av de större (Axiell Bookit) som vi använder på vårt bibliotek skulle det inte vara möjligt för en låntagare att gå före i kön. I självutlåningsdatorerna så spärras den boken från utlån om du inte är först i kön, och för personalen dyker det upp ett varningsmeddelande om personalen skall låna ut den till fel person. Sedan är det självklart alltid möjligt att en låntagare ”snor” en bok och tar sig ut från biblioteket. Oärliga personer finns det alltid.

  / Peter Rydén, gymnasiebibliotekarie i Ulricehamn
  PS: Din blogg är riktigt bra, full med bra tips! /DS

 2. Det var precis så jag trodde att det var, så jag blev så förvånad när jag hörde vad som hänt. Det är väl rätt troligt att någon helt enkelt snott boken, men de är ju stöldskyddsmärkta?

  Det är så tråkigt när folk inte kan skilja på ditt och mitt, oavsett om personen nu har lyckats gå före i kön eller snott den.

  Och tack för berömmet! 🙂

 3. Låter som ett märkligt system. Jag har aldrig sett ”öppna” reservationshyllor på något av de bibliotek jag har besökt, och då har jag ändå varit flitig biblioteksbesökare både i Vasa, Helsingfors och Åbo. På de bibliotek där jag har jobbat har systemet också sett till att låntagare inte själv (i automat) kan låna reserverade böcker, och kommer de till disken med dem och ber att man ska låna ut materialet åt dem så protesterar systemet.

  Gerhardsens böcker är riktigt bra. Jag gillar att de flätas in så mycket i varandra och att polisvardagen känns ”äkta” (så vitt jag som icke-polis kan bedöma). Ofta är historien bakom brottet tänkvärd, dvs hela den här biten med vad som gjorde mördaren till mördare. Men läs dem i korrekt ordningsföljd om du testar, i och med att handlingen delvis spänner över fler böcker.

  • Innan hade de böckerna bakom disken och så fick man säga sitt namn och så letade de upp böckerna. Det var inte så jättebra system det heller för de gnällde alltid om man hade för många böcker de skulle leta fram… 😦 Och jag har ju nästan alltid flera böcker att hämta varje gång.

   Fast att ha det helt öppet som det är nu känns också lite skumt. Just med tanke på att vem som helst verkar kunna gå där och plocka.

   Jag har hört flera lovorda Gerhardsen, så jag ska nog lägga hennes namn på att-läsa-listan.

 4. På mitt bibliotek går det inte att låna en bok som är någon annans. Jag är nämligen som du och glömmer nummer och någon gång har jag tagit fel ex av den bok jag beställt.

  • Jag måste nog fråga dem nästa gång jag är där, hur det funkar egentligen. Jag var ju helt övertygad att det är så som du beskriver. Något annat vore ju konstigt?

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s