Välj hälsa! av Stig Bengmark

Om man har läst @food_pharmacy blogg/böckerna känner man till namnet Stig Bengmark. Nu har han sammanställt sin kunskap i en helt egen bok och titeln sammanfattar exakt hans budskap – Välj hälsa.

Stig Bengmark är en 85-årig professor som tidigare var bl.a. chefskirurg vid Universitetssjukhuset i Lund. Efter pensionen bestämde han sig för att satsa fullt ut på tarmfloran som forskningsområde, vilket han har gjort vid universitetet i London sedan 1999.

Han har sammanställt sin forskning i 12 budord som presenteras i boken och han tillverkar också och säljer synbiotika.

Den här boken är mycket grundlig och ger en hel del (om än vänliga) kängor till svensk sjukvård. Det är rätt skrämmande hur mycket motstånd det finns mot förebyggande vård och hur så stort fokus ligger på läkemedel. I stället blir det upp till var och en att läsa på vad man själv kan göra för att välja hälsa.

Det här är jätteintressant läsning och det är den mest grundliga boken i ämnet jag har läst. De flesta i västvärlden lever rätt långt ifrån den livsstil som presenteras här. Vi borde äta väldigt mycket mer råkost än vad vi gör och vi borde värna om vår tarmflora betydligt mer. Som det står på omslaget handlar det om antiinflammatorisk kost och god tarmflora. Det är forskning, råd, praktiska tips och så recept i slutet av boken.

Rekommenderas verkligen om man är intresserad av hälsa och kost. Jag lånade den här från bibblan men måste köpa den så jag har den hemma. Och jag inser att även om jag äter rätt bra mat har jag fortfarande en bit kvar. Mer råa grönsaker i stället för tillagade, blir mitt nästa mål. 👍🏻

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s