Dina händer var fulla av liv av Suad Ali

Det här måste vara ett av förra årets vackraste omslag. Det har dessutom en lite sträv linneliknande struktur som bidrar till omslagets skönhet.

Boken handlar om Nora och hennes familj. Hon växer upp och lever ett tryggt och privilegierat liv i Somalia. Hon är en uppskattad lärare på stans bästa gymnasium, hon har make och barn och vänner. Men oroligheterna i landet växer och skapar svårigheter för landets invånare. Till slut finns det inget annat val än att fly.

Vi får följa Nora först i livet i Somalia, sedan under den hemska flykten och slutligen hennes nya liv i Sverige när hon känner att hon har förlorat allt.

Det här är en bok som skulle funka bra att bokcirkla om. Det finns mycket att fundera och diskutera kring. För mig blev den största läsupplevelsen delarna om livet i Somalia och flykten. Det var gripande läsning. Delen som handlar om Sverige kände jag lämnade mig med frågor. Jag tappade tråden där och kände att jag saknade vissa delar. Jag hade velat ha mer av den delen för att knyta ihop tråden bättre. Jag hade inte förväntat mig ett lyckligt slut där alla lever lyckligt i alla sina dagar, men när jag stängde igen boken kände jag att jag fortfarande hade så många frågor om det som hände.

Sammanfattningsvis en berörande och stark roman om ett land jag inte visste så mycket om. Jag älskade de starka beskrivningarna av vardagen och livet där. Det var som att få resa dit en stund.

Recex från Norstedts.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s