Gul utanpå av Patrik Lundberg

gul utanpåJag har många vänner som har adopterat barn, med hela den process och väntan som det innebär. Inget av den processen finns med i den här boken, däremot vad som händer efteråt och då sett ur det adopterade barnets perspektiv.

Jong Dae adopterades från Korea till Sverige 1983 och fick då namnet Patrik Lundberg. Under uppväxten fick han många frågor var han kom ifrån ”från början”. Han blev något av klassens clown för att väga upp det han inte var. När han blev äldre fick han möjlighet att studera i Korea och det är framför allt vistelsen där som boken handlar om. Väl där blev han plötsligt den populäre killen, den som både tjejer och killar ville umgås med. Han var västerlänningen som var så annorlunda, ”the awesome guy”. I Korea träffade han också sin biologiska familj, och han fick chansen att ställa alla de frågor han undrat över under uppväxten.

Det är en väldigt intressant skildring, särskilt om tiden i Korea och de kulturkrockar han så ofta ställs inför. Det är svårt att skriva vad man tycker om en sådan här bok för den är ju så oerhört personlig. Han delar med sig om sina innersta tankar och alla känslor och tankar han brottas med innan, under och efter resan. När han kommer hem hamnar han också i adoptionsdebatten.

Det är som sagt en väldigt personligt skriven bok, nästan som att läsa någons dagbok. Ibland blir det lite för intimt för min smak, vissa saker vill jag faktiskt inte veta… Men samtidigt är det just det så personliga tilltalet som gör den så bra. Jag har aldrig läst något liknande, fått en sådan inblick som han ger. Jag har som sagt sett adoptionsprocessen på nära håll, men väldigt sällan hört/läst något om problematiken efteråt.

Boken riktas mot ungdomar, enligt förlaget 15+. Jag vet inte varför den anses vara just en ungdomsbok? Innehållet och debatten som han gick in i efter resan borde tilltala även äldre läsare. Med tanke på en del av innehållet blir det svårt för mig att placera boken i händerna på mina elever. Det är det enda minuset med boken; att jag tror att den inte funkar för en del av målgruppen. Det blir lite för intimt, lite för närgånget. Däremot rekommenderar jag verkligen boken till äldre läsare. För att få en insyn i hur adopterade upplever sin livssituation. Där har boken en viktig inblick att ge.

Läs mer om boken här.

Annons

2 tankar på “Gul utanpå av Patrik Lundberg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s