Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

Vilken bok! Jag kan inte släppa den ifrån mig trots att jag mår både psykiskt och fysiskt dåligt av att läsa den. Jag får dåligt samvete varje gång jag pausar i läsningen för att äta något eftersom huvudpersonen inte har samma möjlighet. Jag inser att jag inte ska gnälla över att jag ligger hemma däckad i influensa. Det finns andra som har det värre. Jag kan inte klaga.

Minna är 16 år och ska precis börja gymnasiet, en ny chans för henne. Hela sommaren har hon bott ensam i lägenheten tillsammans med sin till-och-från pojkvän som bor hos henne eftersom han saknar familj. Hennes mamma är psykiskt sjuk och inlagd på sjukhus och hennes pappa som lämnade dem när Minna var 5 år, bor med sin nya familj – fru och två barn, inte långt därifrån. Men inte ens han vet vilken misär Minna lever i. För Minna har ett ansvar. För mamma. Inget ska få hända henne och hon klarar sig inte utan Minna. Men hela sommaren har hon bott själv, stulit mat för att överleva och tagit hand om allt hemma.

Men så kommer hösten och Minna ser fram emot att komma till en ny skola där hon kan låtsas vara någon annan och där hon får mat i skolan varje dag. Till sin stora sorg hamnar hon i samma klass med en tjej från förra skolan, Emma ”Miss Perfect” Larsson. Och mitt i allt kommer dessutom mamma tillbaka till lägenheten och kräver uppmärksamhet och omvårdnad. Det är inte så lätt att kämpa för överlevnad, hålla fasaden och betygen uppe i skolan och samtidigt oroa sig över sin mamma.

Det är en oerhört stark bok och olik allt annat jag har läst tidigare. Eftersom den utspelar sig i Stockholm känns den så nära inpå. Man kan inte riktigt slå obehagskänslan ifrån sig. Att det finns folk som har det så här. Hon är bara 16 år men har redan sett och hört mer än många gör under ett helt liv. Trots den mörka handlingen är den också ljus. Det är en bok om överlevnad.

Åsa Anderberg Strollo är nominerad till årets Augustpris , i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok, som delas ut idag. Jag håller tummarna för att hon ska vinna det. Och ni som inte har läst den här boken – gör det!

Annons

1 tanke på “Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

  1. Håller med. Håller med. Håller med.

    Läs boken. Jag har också bloggat om den – välkommen att kolla, den som vill.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s