Bokenkät – here we go again

Nu var det ett bra tag sedan jag gjorde någon lista om böcker, eller lista över huvud taget. Men här är en bokenkät igen! Tagen från Bokbabbel.

1. Favoritbok i barndomen?
Jag snöade ju ganska tidigt in på hästböcker och Pysen-böckerna av Marie-Louise Rudolfsson lästes om och om igen.

2. Vad läser du just nu?
Flera olika böcker är på gång och jag orkar inte skriva ner alla. Mest aktuella är i alla fall The Carrie Diaries av Candace Bushnell samt Att möta förlossningssmärtan av Gudrun Abascal.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Just nu har jag inga reservationer, för ovanlighetens skull. Men jag måste helt enkelt läsa ut den jättehög som jag har hemma först…

4. Dålig bokvana?
Jag får aldrig nog av att köpa på mig böcker. Hur många olästa jag än har liggandes kan jag ändå lätt beställa hem 10 böcker från Adlibris utan att skämmas. Sedan läser jag kanske några av dem på en gång, resten blir liggande ett bra tag och under tiden hinner jag köpa på mig fler nya. Det blir som en ond cirkel.

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
En hel drös som alla är relaterade till graviditet, förlossning eller barn.

6. Har du en läsplatta?
Nope. Men jag har installerat ett program på datorn så att jag kan läsa e-böcker där.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Egentligen föredrar jag att läsa en åt gången för att verkligen kunna sjunka in i boken, men periodvis blir jag rastlös och kräver olika saker av en bok varje dag. Då blir det lätt att jag har olika typer av böcker på gång samtidigt.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Ja, på så sätt att jag reflekterar mer över läsandet numera. Dels får jag ju chansen att formulera mina tankar kring boken efter läsningen, men jag har också blivit mer medveten om vad jag läser. Jag ser numera om det blir övervikt mot en viss typ av böcker och försöker medvetet bredda min läsning mer. När jag studerade litteraturvetenskap var det ju naturligt att läsa varierat då vi fick läslistor att plöja igenom. Genom bloggandet tycker jag att jag har utmanat mig själv mer i läsningen. Undantag i år då, eftersom min gravidhjärna inte orkar med någon mer seriös litteratur. Tyvärr.

9. Sämsta boken du läst i år?
Jag vet faktiskt inte. I år har jag verkligen fokuserat på att läsa feel good-böcker så jag har inte råkat ur för några riktigt dåliga böcker. Ingen som jag vill nämna här i alla fall.

10. Bästa boken du läst i år?
Hmm… Kärnfrisk familj av Ninka-Bernadette Mauritsson var en härlig eye opener som jag hoppas alla tar sig tid att läsa någon gång. Bland de skönlitterära böckerna är det nog Mycket mer än så av Sarah Dessen som är bäst hittills.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Jag har haft perioder då jag medvetet valt ”annorlunda” böcker och det var inspirerande. I år har det blivit nada av det, men så fort hjärnan återkommer ska jag ta itu med det.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Ungdomsböcker. Det tar jag alltid till när jag har dåligt med ork och känner för att läsa något behagligt. Viss typ av chick-litt också.

13. Kan du läsa på bussen?
Jag åker aldrig buss, men förr när jag pendlade med tåg läste jag mycket.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
I sängen på kvällen eller i soffan/fåtöljen på dagen.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag har ofta agerat bibliotek och har inga problem med det. Skulle någon däremot lämna tillbaka en förstörd bok får de köpa en ny. Jag är extremt rädd om mina böcker.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, jag använder bokmärken av alla dess slag i stället.

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Jag gjorde det förr, främst när jag studerade men också ett tag då jag alltid skrev ner en massa citat från böcker jag hade läst.

18. I studierelaterade böcker då?
Ja, kurslitteraturen var ofta markerad med understrykningar och kommentarer eller utropstecken här och var.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Det blir mest svenska, men jag läser väldigt gärna på (amerikansk) engelska och särskilt då om det är mycket slang och dialekt.

20. Vad får dig att älska en bok?
Jag är en språknörd utan dess like och faller handlöst för ett vackert, välformulerat, men framför allt personligt, språk. Karaktärer som går genom ytan. Självklart en story som berör.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Jag blir ofta tillfrågad om boktips och om jag har läst en bok som jag tror att någon annan skulle gilla vill jag gärna tipsa om den. Sedan har jag en stor passion i att förmedla böcker om hälsa/wellness till alla människor. Att få jordens befolkning åtminstone lite mer hälsosam är något jag brinner för.

22. Favoritgenre?
Ungdomsböcker mot unga vuxna är en stor favorit. Annat går i perioder. Jag kan få dille på kärleksromaner, eller en mäktig historisk roman, eller en mysrolig chick lit. Det beror på vilket mood jag själv befinner mig i. Hälsoböcker är alltid aktuellt.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Jag undviker deckare men kan ibland känna att jag borde läsa det eftersom jag känner mig lite utanför ibland när det diskuteras så mycket deckare runtom i Sverige.

24. Favoritbiografi?
Ingen.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Vad räknas som självhjälp? Jag läste ju Good enough av Elisabeth Gummesson och Själförsvar av Igor Ardoris, om de räknas? 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s