Sarahs andra halva av Lisa Genova

Eftersom jag verkligen älskade Lisa Genovas första bok Fortfarande Alice, som var en fantastiskt fin och sorglig historia, ville jag läsa mer av henne. Och Sarahs andra halva håller för förväntningarna.

Sarah och hennes man lever ett hektiskt liv, med framstående jobb som upptar en stor del av deras tid. Tillsammans har de tre barn och båda två gör sitt bästa för att hinna hem på kvällarna för att i alla fall äta middag tillsammans. När barnen har somnat sitter de båda två med varsin dator i knäet och jobbar vidare till sent. Och så gör de varje dag. En dag råkar Sarah ut för en svår bilolycka när hon är på väg till jobbet. En stressig bilfärd med telefonen i högsta hugg, en bråkdels ouppmärksamhet och olyckan är ett faktum. När hon vaknar upp visar det sig att hon har drabbats av något som kallas vänstersidig neglekt. Det innebär att hon inte är medveten om sin egen vänstersida, eller vad som finns till vänster om henne. Vägen tillbaka är längre och krokigare än hon till en början vill inse. Hon måste lära sig ett helt nytt sätt att se på livet, ett helt nytt sätt att klara vardagen.

Boken börjar lite långsamt, med en slags bakgrundsgivande del för att vi till fullo ska förstå hur Sarahs liv fungerar innan olyckan. Hennes krävande jobb och de otroliga arbetskraven, samtidigt som hon och hennes man försöker få tid till sin familj. En bakgrund som är helt nödvändig att få veta eftersom den beskriver Sarah som person, och får oss att förstå hur svårt det tär på henne att drabbas av det handikapp hon gör.

Jag kan relatera till den här boken på flera sätt. Min mamma och jag var med om en svår bilolycka där mamma krossade en ryggkota och blev förlamad från midjan och nedåt. Jag kan känna igen så mycket av Sarahs tankar och agerande från hur det var för mamma. Den där bestämdheten och en slags förnekelse – jag ska minsann gå härifrån på mina egna ben och fortsätta mitt liv precis som tidigare. Och sedan den ofattbara insikten som slår hål på drömmarna – det här är som jag kommer att vara för alltid, jag blir aldrig som jag var förut. Att tvingas omvärdera hela livet, vem man är och framför allt – hur man är. Att man blir sedd som en handikappad vart man än går, när man helst bara vill smälta in och vara precis som alla andra. Som man var förut.

Det är så otroligt igenkännande läsning för mig. Det är riktigt bra skildrat. Nu har det gått så många år sedan vår olycka att jag har fått en viss distans, men hade jag läst den här boken direkt efteråt hade det varit jobbig läsning. Nu blir det mest en minnestriggande och  stark läsupplevelse.

Förutom själva olyckan och Sarahs rehabilitering är det också en historia om relationen mellan Sarahs och hennes mamma. En olycka i Sarahs barndom har skapat en distans dem emellan och när mamman dyker upp för att hjälpa Sarah att bli frisk igen, är det svårt för Sarah att ta emot hjälpen. Men likväl som en olycka splittrade dem blir det en olycka som för dem samman igen. För så är det med olyckor. Antingen splittrar de eller så enar de. Det är så många starka känslor involverade, när livet måste omvärderas följer allt annat också med.

Det här är, precis som hennes debut, en bok jag varmt rekommenderar. Den kan låta dyster och sorglig, men på något sätt blir den inte det. Det blir en hyllning till livet, till kärleken och till familjen. En påminnelse om vad som är viktigt i livet. Flera gånger i boken råkar Sarah ut för incidenter på grund av hennes handikapp, incidenter som blir roliga mitt i allt. För så är det. Jag kan komma ihåg flera gånger då mamma kunde bryta ut i ett asgarv åt sin oförmåga, eller när något som tidigare var så enkelt blir så skrattretande svårt och tokigt. För ibland kan man faktiskt inte annat än att skratta åt eländet. Tårarna flödar ofta – javisst, men ibland skrattar man eländet rätt i ansiktet också.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här boken för den väcker så många minnen och tankar. Fylla bloggen med minnen och upplevelser om hur det var vid tiden efter vår olycka. I stället får jag uppmana er att läsa boken, att ta del av Sarahs historia. Missa inte att ta del av Lisa Genovas författarskap. Läs mer om boken här.

 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s