Förr eller senare exploderar jag av John Green

Fförr eller senareörra årets mest omtalade bok? I alla fall en av dem. Med originalets titel The Fault in our Stars bloggades det flitigt om den och den hamnade på många årets-bästa-listor. Den utnämndes t.o.m. som årets bästa bok av Time Magazine. Efter att ha läst författarens Var är Alaska? och gillat, tackade jag glatt ja till att få en förhandstitt på den svenska översättningen. Och jag sträckläste som en tok – den gick inte att släppa. Och när sista sidan var läst kunde jag konstatera att den skulle hamna på även min årets-bästa-lista. För jag föll pladask för charmen.

Vi möter 17-åriga Hazel som har cancer och med en dödsdom över sig sedan tre år tillbaka. Eftersom hon inte längre går i skolan oroar sig hennes mamma för hennes sociala liv och anmäler henne därför till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men Hazel tycker till en början inte att de här mötena är varken särskilt lockande eller givande. Inte förrän Augustus Waters kommer dit. Han är numera friskförklarad från sin cancer och mellan dem växer först en vänskap och sedan en spirande kärlek fram.

Och det är när Hazel och Augustus möts som allting börjar. För deras karaktärer, deras gemensamma story – det är det som gör den här boken så bra.

Ja, det handlar om cancer. Om det otroligt svåra när barn och ungdomar drabbas av denna hemska sjukdom och dör innan de ens får chans att uppleva livet. Det är för jävligt. Och det är precis lika jävligt i den här boken. Det handlar inte om något slags förskönande. Men. Som med allt annat blir det en vardag, och för Hazel som lever så mitt i det är det en självklarhet och de kan till och med skoja om det.

Den här boken är bara så himla fin. Karaktärerna flyttar rakt in i hjärtat och jag drömde till och med om dem på natten efter att ha läst boken. Och när sista sidan var läst var jag tvungen att gå tillbaka lite och läsa om en del stycken. För språket är smått fantastiskt och det är lätt att samla på citat från den här boken. Hur konstigt det än kan låta finns det massa humor i den. Humor och kärlek och längtan och önskningar.

Det är svårt att skriva om en bok som man tycker så mycket om. Det finns liksom inga ord som riktigt räcker till för att beskriva den där känslan. Det är en bok som bör upplevas, som jag varmt rekommenderar vidare. Läs och möt Hazel och Augustus och deras myllrande språk.

Läs mer om boken här.

3 tankar på “Förr eller senare exploderar jag av John Green

  1. Pingback: John Green – The Fault in Our Stars | Books ABC

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s